My blogging routine

svibnja 15, 2016


Mnogo stranih beauty blogerica piše o svojoj blogerskoj rutini (od nastanka do promocije posta). Odlučila sam Vam i ja otkriti svoju. Nije pretjerano komplicirana, ali nadam se da će Vam uspjeti barem malo pomoći. 

Inspiracija, planiranje i organizacija

U životu nisam pretjerano organizirana, ali kada je blog u pitanju zaista se trudim biti što više mogu. Na laptopu imam mapu Blogger u kojoj se nalaze svi bitni materijali za blog, od ideja, loga do slika i videa. Također, imam mapu ZA RECENZIRATI u kojoj držim slike svih proizvoda o kojima još nisam pisala, a trebala bih. Fotografiram proizvode čim ih dobijem, a recenzije pišem dva dana prije objave (tako mi je lakše ispraviti sve greške i reći sve što sam htjela). Postove objavljujem barem dva puta tjedno, a većinom se tu nađu i tri. Obavezno su objavljeni petkom i nedjeljom, a tijekom radnog tjedna ponedjeljkom, utorkom ili srijedom. Ovisno o volji i slobodnom vremenu. Putem google analyticsa pratim u koje vrijeme je blog najčitaniji, pa u to vrijeme postove i objavljujem. Kako to možete napraviti/vidjeti pogledajte OVDJE!. Svakom postu obavezno dajem oznake (tags) s imenom bloga kako bih promovirala ime bloga i imala veći reach na google stranicama.


Moje ideje najčešće nastaju kada imam previše obaveza i nemam uopće vremena pisati Vam ili sam na dosadnim predavanjima. Sve ideje zapisujem u bilježnicu ukoliko sam na predavanju, a kasnije u text document (Notepad). Na slici ispod možete vidjeti moj folder na laptopu u kojem držim sve ideje. U trenutku kada nemam o čemu pisati otvorim ga i čitam što sam zapisivala ili pronašla na internetu pa spremila. Također, ukoliko vidim zanimljiv post druge blogerice te bih ga mogla napisati u svojoj verziji, stavim ga u bookmarkse. Bookmarkse koristim svakodnevno zbog faksa tako da ideje ne ostaju zaboravljene.


Spomenula sam već kako inspiraciju ponekad tražim na internetu. Kao što možete vidjeti na slici ispod, prva fotografija je preuzeta s Pinteresta, a druga kopija tj. fotografija napravljena u mojoj verziji. Rijetko "kopiram" nečije slike, ali ukoliko mi se baš jako svide izvedem ih u nekoj svojoj sličnoj verziji. Osobno u tome ne vidim ništa loše.


Fotografija

Na svojim početcima koristila sam mobitel (Samsung Galaxy Note) za fotografiranje, ima odličan fokus i prirodne boje, ali nije mogao ići u detalje koliko sam htjela. Sada koristim Canon 700D i moram reći da sam prezadovoljna. Iako sam lijena pročitati upute, služi me dosta dobro. Uvijek obavezno fotografiram na dnevnom svjetlu. Ne koristim izravno svjetlo jer stvara odsjaj na proizvodima. Proizvode stavim uz prozor s poluotvorenim venecijanerima, na taj način smanjim sjene i odsjaj, a proizvod izgleda prirodno. Za podloške proizvoda koristim hamer papir, običan bijeli papir, ukrasni papir, podloške za jelo ili ukrasne kutije. Ponekad nemam vremena slikati po danu, pa sam razmišljala kupiti ring light. Nakon više informacija shvatila sam da mi je potrebna samo žarulja cool daylight. Na slici ispod možete vidjeti pokušaj slikanja s običnom lampom tj. žaruljom i hamer papirom (kako fotografija ne bi imala vidljiv rub). Slike su na kraju bile jako žute, ali zbog naknadnog uređivanja mogle su se upotrijebiti. Da sam imala cool light žarulju do uređivanja ne bi ni dolazilo. Preporučam da ju i sami isprobate. 


Za uređivanje fotografija koristim PhotoScape koji me vrlo dobro služi i znam u njemu raditi sve što mi je potrebno (download). Ponekad imam problema sa sjenama, ali trudim se. Na slici ispod možete vidjeti moć uređivanja. Nemam bijeli stol tako da sam za podlogu koristila obična dva A4 bijela papira. Fotografiju sam izrezala, izoštrila, posvijetlila i maknula crtu prijelaza između papira. Uz PhotoScape koristim i Picmonkey koji mi je odličan za raznorazne fontove. Oba su besplatna!


Video

Nemam stativ za fotoaparat, ponekad ga posudim od prijatelja, a ponekad iskoristim hrpu kutija. Uvijek se snimam uz prozor na dnevnom svjetlu. Za uređivanje videa koristim MovieMaker (download), trenutno je dovoljan za moje potrebe i besplatan je! U njemu vrlo jednostavno možete izrezati nepotrebne scene, dodati prijelaze i tekst. Kako izgledaju moji videi možete pogledati na YT kanalu OVDJE!.

Oglašavanje

Svaki post najprije objavljujem na Facebook stranici, njega koristim na svakodnevnoj bazi i trudim se stvoriti što bliskiji kontakt s pratiocima. Post share-am par puta u tjedan dana jer mnogi propuste objavu (sharing is caring). Također, link posta pošaljem na Croatian Beauty Blogs facebook stranicu i Balkanska beauty zajednica facebook stranicu i grupu. Ukoliko se sjetim, postove objavim u internacionalnim beauty grupama, ali to ne donosi preveliku čitanost jer mi je blog na hrvatskom (imam translate button, ali muka je za čitati, ipak je google prevoditelj u pitanju). Svaki dan objavim po nekoliko slika na facebook, u tome mi pomogne opcija Scheduled Posts. Fotografiju upload-am i stavim u koje vrijeme želim da se ona zapravo objavi. Life saver!


Pinterest rijetko koristim, ali planiram i njega uključiti u svrhu promocije. Moram Vam priznati da ga u potpunosti ne razumijem. Prije sam postove dijelila na Twitteru i Tsuu, ali nemam puno pratioca pa nema pretjeranog smisla. Instagram redovito koristim, ali ne za promociju postova. Na njemu objavljujem lijepe slike kozmetike, cvijeća i sl. te stavljam hashtagove (ne pretjerujem jer me i samu osobno iritira hrpetina hashtagova, pogotovo #beautyblogger) kako bi slika bila bolje primijećena i broj lajkova porastao. U bio stoji link bloga, pa ukoliko netko otvori profil moći će direktno doći do bloga. Gdje god shaream post, link je uvijek skraćen. Skraćujem ga OVDJE!. Registrirana sam na patforme koje automatski dijele moje postove, a to su Bloglovin' i Blogfeed News
Odgovaram na sve komentare ispod postova i na Vaše inbox poruke, nemojte se ustručavati pisati mi. Vaše poruke mi mnogo znače i zbog njih nastavljam pisati. 


Za svaki post ukupno potrošim minimalno pet sati. Popularnost neće doći sama od sebe, bloganje nije jednostavno. Potrebno je uložiti puno truda i vremena, a ponajviše ljubavi. Nadam se da je ovaj post bio koristan te da će Vam nekako pomoći u sadašnjem ili budućem bloganju.

“Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going.”

Za dodatne informacije slobodno me kontaktirajte!
*UPOZORENJE - Ponekad se ne držim svoje organizacije (post izađe isti dan kad je napisan, ne objavim dva puta tjedno i sl.)

Sviđa li Vam se ovaj post? Koja je Vaša rutina? Jesam li Vam kod nekih stvari uspjela pomoći?

You Might Also Like

33 komentari

  1. Odličan post! :D Priželjkivala sam da i naše blogerice počnu pisati na tu temu. Engleski mi je očajan (cijelo školovanje učila njemački, a poslije i francuski) pa mi strani postovi nisu bili baš od koristi ni uz google prevoditelj. ;) Mene uvijek zezaju fotografije, radim ih mobitelom no to nije toliki problem koliko sama "podloga" za slikanje. Obljepila sam komodu bijelom folijom, ali sam skužila da mi puno bolje odgovara obični bijeli papir. Super ideja sa hamerom, pokušat ću improvizirati nešto slično. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je što sam pomogla. :)
      Ukoliko slikaš mobom super će ti doći žarulja cool daylight. :) Nadam se da ćeš uspjeti i sa hamerom. :D
      I ja sam učila njemački u srednjoj, ali i engleski dodatno. Na svu sreću. :D

      Izbriši
  2. A ja sam mislila da znam dosta o bloganju :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Osobno ne bloggam da bih bila popularna ili da bi moj blog bio neki super popularan, već iz jednostavne ljubavi prema kozmetici i zbog toga što upotpunjuje moj život. Kako moj blog raste, ja rastem s njim, a svako me novo poznanstvo, prijateljstvo, cak i obicna poruka u inboxu, mijenja. Sve ostalo dođe s trudom i vremenom.
    Inače, za slikanje je dovoljna žarulja, iako je potrebna svjetlost sa više strana, a ne jedna direktna (fotograf amater, haha), ali je za slikanje makeup-a ring light dušu dao, posebno ako još imaš i dodatna svjetla i bijeli kišobran. Baš sam prošli post tipkala o tome jer sam ja svoj ring light sama napravila. Dobro, decko je. :D Al kužimo se, nije kupljen. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I da se razumijemo, ne upotpunjuje kozmetika moj zivot, vec moj lijepi blog :D

      Izbriši
    2. Mislim da ni jedan pravi bloger nije počeo da bi bio popularan već iz ljubavi. Ovaj hobi zahtjeva kontakt s ljudima tj. "popularnost", ipak ovo nije skupljanje salveta. Blog imam dvije godine tako da dobro znam što znači trud i vrijeme koji se ulažu, ali ne žalim ni za minutom. Ovaj post nije o popularnosti već o onome što ja ulažem u blog i kako radim.
      Isprobala sam i s jednom i s više žarulja, ali nisu bile cooldaylight tako da je to loše ispadalo. Super što ti je dečko pomogao, ipak je ring light preskup.

      Izbriši
  4. Zanimljive činjenice.
    Dobro to tebi ide. 😉

    OdgovoriIzbriši
  5. odlican post! meni je bloganje ispusni ventil za sve ono sto volim raditi bez da davim ljude oko sebe koje takva tema ne zanima :D
    nemam bijelih prostorija u kuci pa se moje slikanje u vecini slucajeva odradjuje vani. sad se kajem sto mi je soba crvena i svjetla zuta al tko je prije vise od 10 godina razmisljao o tome hahaha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Također, nikog ne zanima kozmetika oko mene haha :D
      Moja soba je svake godine druge boje. haha Stigneš ju još pofarbati! :P Probaj slikati uz prozor puno je bolje nego na daljnjem vanjskom svjetlu, ono je preizravno. :)

      Izbriši
    2. nemam problema sa slikanjem vani imam natkrivenu terasu, nego je zimsko vrijeme show za slikanje, slikam swatcheve i smrzavam se xD u takvim trenucima mi je krivo sto mi soba nije bijela sa vise svijetla :P

      Izbriši
    3. hahah ajoj!! ja preko zime isto znam na balkonu slikat, onak u pidzami, papucama i zimskoj jakni :D moja soba je zelena btw :P

      Izbriši
  6. Odličan post, sve sam usvojila od tebe hahaha, a i znaš koliko si mi pomogla <3 heh, da sam to znala prije dvije godine, život bi mi bio puno lakše :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gogo moja <3 <3 <3
      Gdje sam bila prije dvije godine? :P

      Izbriši
  7. Ja sam kupila ukrasni papir sa onim 'marbel' dezenom i odlicno sluzi kao podloga! Pogledaj na instsgramu @sedinaa_p Odlican post, trudit cu se primjeniti par savjeta koje si dala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. gdje si ga pronasla? :)
      Hvala ti, nadam se da će pomoći! :)

      Izbriši
  8. Morma priznati da mi je ovo do sada jedan od tvojih najboljih postova! Jako je koristan, i sama koristin lampu sa fluoroscentnim svijetlom tako da dobijem bijelu boju.

    Kako makneš crtu prijelaza između papira, s obzirom sa to i ja sam prije radila, ali sam zbog toga prestala. Inače koristim isti program, e da imam još jedno pitanje. Je li znaš neke od internacionalnih beauty stranica za reklamiranje bloga, s obzirom da sam to i sama još prije nekada tražila. Svake pohvale na post, meni je prezanimljiv!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj i sama si čitam komentar gore, ukratko htjela sam pitati kako makneš taj prijelaz između papira jer ja to nisam znala, pa sam prestala koristiti bijeli papir. Zanima me kako stigneš to sve napraviti s obzirom na to da studiraš? Ja nisma niti organizirana niti niš, pa jedva stignem objavljivati jedan post tjedno (iako trenutno ni toliko).

      Izbriši
    2. Hvala ti! :)
      Crtu ti maknem: editor->tools->clone stamp. Clone stamp su ti dva kružića. Pomoću jednog označiš područje koje želiš kopirati, a s drugim na koje mjesto. :)
      Imam ti samo na FBu internacionalne beauty grupe, tamo možeš stavljati linkove postova sama. :) Neke od njih su - Beauty Bloggers International i International Beauty, Nail & Fashion Bloggers. :)
      Kao što sam napisala recenzije pišem dva dana prije objave, a slikam proizvode čim ih dobijem. Ako imam više vremena znam napisati i više u jednom danu, pa sam onda mirna dok imam druge obaveze. Nema tu baš neke prevelike organizacije, draže mi je blogati pa to radim preko dana. Navečer kad je panika učim. :D Imam i ja dana kad ništa ne stignem, ali se trudim. :)
      Nadam se da sam pomogla!

      Izbriši
    3. Hvala, stvarno si mi pomogla! Moram priznati da j ei meni jako drago bloganje, evo već mjesec dana nisam baš aktivna i nisam napisala post. I nije prošao niti jedan dan, a da nisam razmišljala o blogu haha. :)

      Izbriši
  9. Odličan mi je ovaj post i pročitala sam ga nekoliko puta preko moba i sad kad sam se dočepala računala da ostavim i komentar :D Nisam toliko organizirana kao ti da objavljujem određenim danima, nego kad uhvatim vremena. Također proizvode slikam odmah kao ih kupim, prije otvaranja i imam mape gdje sve slažem, dok postove pišem naknadno, kad ih isprobam. Imam i bilježnicu u koju pišem natuknice i komentare kod testiranja proizvoda. Ne znam točno koliko mi vremena treba za jedan post, ali znam da je dosta sati u to uloženo. Kako sam ja totalni tutuc mutuc za fotografiju, bilo bi odlično obraditi temu oko fotografiranja i kako koristiti cool daylight žarulju :) I još jednom da pohvalim post koji je nešto najkorisnije što sam pročitala u dugo vremena. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, puno! <3 kad budem imala više vremena potrudit ću se pisati o fotografiji i htmlu za nas mulce te mnogim drugim stvarčicama! :D <3

      Izbriši
  10. Opet se ja mučim sa ostavljanjem komentara na tvom blogu!! Pokušaj br.3!! :) Jako, jako koristan post, toliko koristan da je zasluženo otišao u Bookmarkse! Slažem se sa Monom, definitivno nešto najkorisnije što sam pročitala u zadnjih par mjeseci!! Svaka čast na organizaciji, i hvala na pomoći! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To ti samo kod mene neće?? :(
      Hvala ti puno! <3

      Izbriši
  11. genijalan post :D
    slične smo jako po pitanju ideja za blog. I sama dobijem najviše inspiracije, volje, kreativnosti za pisanje, baš onda kada imam ozbiljnog učenja i/ili najmanje vremena za blog :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Super ti je post, vrlo koristan. <3 Ja sam totalno suprotno od tebe, nikakva organiziranost, jedino sam malo bolja po pitanju toga kod fotkanja jer znam ako ne pofotkam proizvod, ne smijem ga ni koristit, mada nekad i oko toga štekam, baš sam lijeno prase. A inspiracija mi isto dolazi dok sam najviše zaposlena i dok imam jedva vremena za spavanje. :3 :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma znam ja već za tvoju organiziranost! :P
      Bitno je da barem nekad dolaze (tješim nas haha).
      Hvala ti! :**

      Izbriši
  13. Genijalan post. Puno sam novoga saznala!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Super post, neke stvari sam već znala, neke su poslužile, neke me još uvijek muče. :D Ali definitivno jedan od boljih i korisnijih postova koje sam pročitala u zadnje vrijeme. Genijalno!

    OdgovoriIzbriši