Kako napraviti kvalitetan MEDIA KIT + free templates | Blogging tips

svibnja 02, 2017


Kroz godine, zaprimila sam velik broj upita o media kitu - Što je to? Kako ga napraviti?. Odlučila sam Vam pomoći i odgovoriti na sva pitanja koja biste mogli imati! Za svoj kit dobivam samo riječi hvale (#bragging) te se iskreno nadam da ćete i Vi! 

Što je to Media kit?

Dokument koji prikazuje sve informacije i podatke Vašeg bloga te s njim predstavljate svoj rad potencijalnom sponzoru. Zamislite ga kao sažetak svog bloga.
Čitaju li PR menadžeri media kit-ove? Vjerujte, mnogi ne! ALI postoje brandovi koji će inzistirati na njemu. Na Vama je da se iskažete u profesionalnosti.
U kojem programu izraditi media kit? Mogućnosti je bezbroj! Možete raditi u MS Office-u (word, ppt), online alatima (Canva, Picmonkey) ili programima za obradu slike (Photoshop, Gimp).

Što uključiti u Media kit?

A) Logo - prvo i osnovno - branding! Morate stvoriti identitet bloga, a to ćete najlakše učiniti prepoznatljivošću loga. Header koji koristite na blogu sigurno Vas predstavlja i na društvenim mrežama (ako ne, trebao bi) te ujedno mora i u media kitu. Prilagodite cijeli dizajn kita logu. Vizualnost uvijek dolazi prva!

B) Fotografija (headshot) - odgovorite na pitanje - Tko je osoba iza bloga?. Fotografija kojom se planirate predstaviti, prikažite lice i tijelo do ramena (kao na slikama s osobne). Preporučujem veseliju verziju fotografije sa životopisa. Ako Vas nema tko fotografirati, potrudite se da fotografija ne liči tipičnom selfiju. Nemojte koristiti fotografije starije od godinu-dvije.


C) Biografija - predstavite sebe i svoj blog u kratkim crtama. Napišite osnovne informacije - koliko godina imate, što radite u životu, koliko dugo pišete blog, koja je tema bloga i sl. Objasnite svoj cilj. Važno je uvidjeti svrhu Vašeg rada! Zadržite opis na poslovnoj bazi.

D) Kontakt - obavezno navedite svoje ime i prezime, adresu prebivališta, e-mail adresu, broj telefona i web adresu. Uvelike ćete olakšati, kako brandovima tako i sebi te brže sklopiti suradnju.

E) Statistika bloga - dovoljno je reći - Google Analythics! Ako želite ostvariti suradnje, za to morate imati brojke. Brandovima je bitan broj osoba do kojih će stići glas o njihovim proizvodima. Google Analythics prati Vaše dnevne, mjesečne i godišnje prikaze bloga, a Vi iste trebate prepisati u svoj kit. Ne zaboravite navesti jedinstvene mjesečne korisnike! Ako još niste, obavezno uskladite GA s blogom!


F) Pratitelji na društvenim mrežama - kao i kod statistike, prepišite broj osoba koje Vas prate na društvenim mrežama. Koristite samo one najrelevantnije (Facebook, Instagram, Youtube..). Za prikaz preferiram ikone društvenih mreža (vidljivo u primjerima).

G) Suradnje i pravila - PR disclaimer! Uvijek znajte što želite od suradnje i kako želite. Postavite svoje uvjete! Ne prihvaćajte ono što se protivi Vašim načelima! Ako pišete samo iskrene recenzije, naglasite! Ima brandova koji to ne očekuju od Vaše suradnje.

OPCIONALNO

Demografija - također je vidljiva u GA. Ako želite da brandovi znaju koje stanovništvo Vas najviše prati (dob, spol i država), svakako dodajte. Osobno ne koristim jer zauzima previše mjesta.

Brandovi s kojima surađujete - kako biste dokazali svoju legitimnost navedite brandove s kojima ste dosad surađivali ili surađujete još uvijek. 

Cjenik - ako želite ili ste već stigli do zarade putem bloga, uvedite cijene. Izjasnite svoju politiku recenziranja, oglašavanja, postavljanja nagradnih igara i snimanja videa.

Fotografije svog rada - moguće je uvidjeti monotonost vlastitog kita. U tom slučaju dodajte još fotografija. Pripazite na koje pozicije ćete ih staviti i naravno, ne pretjerujte. Ubacite fotografije koje pristaju uz nijanse dizajna!

Statistika društvenih mreža - navodite iste podatke kao i kod statistike bloga, ali podatke ne možete pronaći na GA već na profilima svojih društvenih mreža. Ovo je bitno za osobe koje su posvećene Youtube-u.

Savjeti

Ažurirajte - iz mjeseca u mjesec statistika bloga se mijenja te ju isto tako morate i vi. Ažuriranje na mjesečnoj bazi je dovoljno. Obavezno sačuvajte datoteku (u kojoj izrađujete media kit) kako ne biste morali raditi sve ispočetka. 

K.I.S.S. method - poželjno je izraditi jednu stranicu kita, maksimalno dvije. Ne pretjerujte s dizajnom i količinom teksta. Držite se jednostavnog, ali oku privlačnog. Pojednostavite što je više moguće jer manje je više!

PDF! - ako media kit planirate raditi u MS Office-u, obavezno ga exportajte! PDF je uz sliku jedini profesionalan način slanja!

Budite posebni - dodajte poseban touch svom kitu i istaknite se od drugih.

FREE TEMPLATES


Stranice BloggerkitcoChictemplates nude opširan izbor predložaka po cijeni od cca $20. Za jeftinije varijante, možete se javiti meni u inbox.

Koju temu biste željeli čitati sljedeću? Smatrate li ovaj post korisnim? Javite mi svoje dojmove!

You Might Also Like

6 komentari

  1. Hvala ti na ovom postu kao i na prošlom za fotografije! Željela bih čitati još ovakvih postova jer me zanimaju, rijetko koja blogerica o tome priča, a stvarno ne znam zašto ne. Još nigdje nisam naišla na ovako detaljan članak na hrvatskom o ovoj temi, a toga stvarno nedostaje. Molim blogging tips #3 :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! <3
      Ni ja ne razumijem zašto se o tome šuti..Meni je drago da mogu pomoći! :)
      Planiram svaki tjedan izbaciti po jedan post na ovakve teme, pa me prati i dalje! :*

      Izbriši
  2. Super ti je post, nadam se da bude pomoglo curama. :) Btw, ja nisam ni razmišljala da uskladim media kit s blogom, znaš i sama kak mi je prije izgledal, šareno, haha, sad sam uskladila, so thank you. <3

    OdgovoriIzbriši