SEO za početnike | Blogging tips

rujna 25, 2017

SEO za blogere

SEO za početnike namijenjen je onima koji bi željeli od bloga imati nešto više od hobija, štoviše napraviti posao. Znam da živim u Hrvatskoj, ali uz trud i volju nebo je granica. Zar ne? Uživajte u čitanju!

Što je to SEO?
SEO (Search Engine Optimisation) je optimizacija web stranica. Dio je internet marketinga i glavna mu je zadaća pozicionirati web stranicu na tražilicama. Drugim riječima, pomaže internet tražilicama da jednostavnije pronađu web stranice prilikom pretrage korisnika (za što relevantnije rezultate).

Zašto je SEO bitan za blogere?
Bez SEO optimizacije vaš blog u tražilici gotovo kao da ne postoji. Ne dobivate očekivane posjete i nemate očekivanu (realnu) čitanost! 
PRIMJER: Napisali ste recenziju o Nivea kremi za lice. Potencijalni kupac se želi informirati o njoj te upisuje u tražilicu "Nivea krema za lice". Vaša recenzija se otvara tek na trećoj stranici tražilice. Do treće stranice će se naći minimalno 10 recenzija koje će čitatelj otvoriti prije vaše i dovoljno se informirati bez da otvori vaš članak. 
Cilj je biti na prvoj stranici tražilice (ako ne i na prvom mjestu), povećati broj posjeta te dobiti priliku da se predstavite i zadržite publiku. Sve to možete uz kvalitetno razrađen SEO!

Kako do optimiziranog bloga?
Ovoga puta, bazirat ćemo se na optimizaciju bloga putem postova! Ako biste voljeli čitati i o drugim načinima ostavite komentar!
1. Trajna veza (Permalinks) - URL  tj. poveznica kojom se dolazi do vašeg objavljenog posta bitan je faktor čitanosti tj. same uspješnosti posta. Kada napišete naslov posta, trajna veza se automatski ažurira pod istim naslovom, ali to možda ipak nije najbolji naziv za pretraživanje.
PRIMJER: Napisali ste post koji se zove "8 koraka do preglednog i urednog bloga" te je automatski URL - .../8-koraka-do-preglednog-i-urednog-bloga.html. Zapitajte se koja je mogućnost da će netko u tražilicu upisati točno 8 koraka do preglednosti i urednosti bloga. 
Promijenite naziv URL-a u ono što biste upravo vi upisali u tražilicu kada biste tražili takav tip postova, npr. "Kako do preglednog i urednog bloga", "Savjeti za urednost bloga" i sl. Kako biste promijenili naziv trajne veze (URL-a), u side baru post editora kliknite na trajna veza te prilagođena trajna veza (vidljivo na slici ispod). Zatim upišite naziv s povlakama umjesto razmacima (kako-do-preglednog-i-urednog-bloga). Ne zaboravite stisnuti gumb Završeno.
Ako želite promijeniti link već objavljenog posta morat ćete ga vratiti pod skicu te zatim ponovno objaviti. Kada je post objavljen, link se ne može mijenjati.

SEO za početnike
Novi post > Trajna veza > Prilagođena trajna veza (eng. New post > Permalink > Custom Permalink)

2. Kvaliteta pisanja - ne zaboravite da je vaš sadržaj ono što zadržava čitatelje. Relevantnost stranice ne može spasiti ni najjači SEO. Postovi moraju biti kvalitetni i gramatički točni. Za SEO je bitna dužina posta, što više riječi napišete to je post vrjedniji. Svaki post bi trebao imati minimalno 300 riječi. Također, treba objavljivati redovito!

3. Ključne riječi (Keywords) - svaki post ima različite ključne riječi, u ovome je to SEO za početnike. Te riječi moraju se nalaziti u nazivu posta, URL-u, prvom i posljednjem odlomku posta, u tekstu kroz post i u nazivu slika. Sve dok imaju svoj tok i ne narušavanju čitanje, ubacite ih! Na taj način tražilica će lakše doći upravo do Vašeg posta i izbaciti ga na prvo mjesto. Još moram napomenuti kako oznake (labels/tags) nisu ključne riječi i ne utječu na SEO, one služe čitatelju za lakše pronalaženje sadržaja na blogu.

4. Povratni linkovi (Backlinks) - trudite se da linkovi s drugih web stranica što više upućuju na vas. Ako Google primijeti da postoji mnogo web stranica koje upućuju na vas, smatrat će vaš blog vrjednijom stranicom. Značajnije povratne linkove postižete objavljivanjem svojih linkova u facebook grupama, komentiranjem na drugim blogovima, objavljivanjem fotografija s linkovima na pinterestu i dodavanjem URL-a bloga na svojim društvenim mrežama.

5. Unutarnje poveznice (Interlinking) - ako post o kojemu trenutno pišete ima poveznice s nekim drugim o kojemu ste već pisali, linkajte ga! Uvijek povezujte svoj sadržaj dodavanjem veza koje upućuju na druge postove i stranice na vašem blogu!
PRIMJER: Pišete o olovci za usne. Nijansa olovke je crvenkasto-narančasta te se odlično slaže s MAC Lady Danger ružem. Kao što vidite, riječi "MAC Lady Danger" čine link te klikom na njega čitatelj može odmah otići na post o ružu o kojemu ste nekada davno pisali. 
Na ovaj način zadržavate publiku te im otvarate nova područja bloga koja bi ih mogla zanimati. Također, opet Google-u dajete do znanja da je vaš blog pun informacija koje treba podijeliti i visoko rangirati!

6. Fotografije - nazivi vaših fotografija ne bi smjeli biti IMG2437 ili još gore 1, 2, 3, 4. Mnoge osobe pretražuju postove na temelju fotografija (i ja sam jedna od njih). Ako fotografiji date pravovaljano ime ona će se objaviti na tražilici prilikom upisane pretrage. 
PRIMJER: Ako pišete o Zoeva paleti Cocoa Blend, fotografiju nazovite Zoeva-Cocoa-Blend-paleta-sjenila te za svaku fotografiju u nastavku dodajte drugačiji broj (Zoeva-Cocoa-Blend-paleta-sjenila-2, Zoeva-Cocoa-Blend-paleta-sjenila-3). 
Uz to, kada fotografije umetnete u post možete im pridodati još naziva. Označite fotografiju, kliknite na svojstva i otvoriti će Vam se prozor s tekstom naslova i alternativnim tekstom (vidljivo na slici ispod). Pod tekst naslova naziv mora biti zapisan pomoću underscore-a (Zoeva_Cocoa_Blend_paleta_sjenila), a pod alternativnim tekstom s razmacima (Zoeva Cocoa Blend paleta sjenila). To pomaže da se fotografije povežu u poretku pretraživanja slika kao što su Google slike.
Također, ako je moguće koristite tekst, a ne slike! Heading slika izgleda ljepše, ali ne pridonosi.

SEO for beginners
Svojstva slike (eng. Image properties)

Ako ćete pratiti navedene korake, razliku u prometu vidjet ćete već u roku par mjeseci!
Moj blog A Lady putem ključnih riječi u tražilicama mjesečno "zaradi" 10 000 pregleda! Nadam se da Vam je SEO za početnike bio od koristi te da će Vam barem jedan korak pomoći! Jeste li za drugi dio SEO priče? Recite o čemu biste voljeli čitati sljedeće! Također, slobodno mi se javite ako imate problema ili dodatnih pitanja.

ZA VIŠE SAVJETA (BLOGGING TIPS - ostali postovi):

Hoćete li primijeniti koje od navedenih koraka? Smatrate li ovaj post korisnim?

You Might Also Like

9 komentari

  1. Definitivno sam i za drugi dio!! Super su ti ovi postovi, jako poučni i dosta toga primijenim na svom blogu! :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo naprijed sa ovakvim postavima 😊

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam blogerica,ali ovo mi je bilo zanimljivo pročitati :)
    ANETA

    OdgovoriIzbriši
  4. Samo ti draga moja piši.. Puno naučimo od tebe...tenkju

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni su ovi postovi jako korisni, ali kako sam prošli put zeznula stvar ne usudim se više ništa dirati ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan, odličan post! Jako puno će mi koristiti jer se sada zaista prvi puta susrećem s time. Hvala ti :*

    OdgovoriIzbriši
  7. Svaka čast na ovakvim člancima punih savjeta, mnoge blogerice ne žele podijeliti svoje znanje s drugima, a ti to činiš vrlo rado! Samo tako nastavi! Također, blog ti je krasan, nedavno sam ga otkrila i zaista sam oduševljena tvojim fotografijama i postovima :-)

    OdgovoriIzbriši