KAKO POSTIĆI SURADNJE S BRENDOVIMA? | Blogging tips

veljače 22, 2018


Blogerske suradnje na našoj su sceni još uvijek tabu tema. Dok druge zemlje rado dijele svoje savjete mi ih skrivamo kao zmija noge. Odlučila sam probiti led i poduže vam odgovoriti na najčešće postavljana pitanja - "Kako postići suradnje s brendovima?", "Kako privući brendove?" i "Kako dobiti PR proizvode?". Uživajte u čitanju!

KAKO PRIVUĆI BRENDOVE?
Vjerujte mi na riječ, javljanje brendova ne događa se svaki dan! Većina brendova ima složenu listu blogera s kojima surađuje i nema potrebu mijenjati ju. Blogerima se većinom javljaju oni brendovi koji tek dolaze na tržište (npr. EvoShave, Foreo i sl.). Ipak, ne odustajte i činite sljedeće korake koji odgovaraju na pitanje "Kako privući brendove?":
1. TAGIRAJ! - kada pričate o bilo kojem brendu (bilo na Facebooku ili Instagramu) tagajte ih! Uvijek je lijepo dobiti njihov like ili DM. S vremenom će zapamtiti tko ste, dijeliti vaše objave, a možda čak i pitati za suradnju.
2. IMAJ WOW EFEKT PRI PRVOM KLIKU! - ako je tag bio vezan uz link recenzije na blogu, većina brendova će kliknuti i pročitati što piše. To ste sigurno i sami zaključili jer većina brendova dijeli blogerske recenzije na svojim profilima. Ono što je ključno za vas je stvoriti wow efekt kada blog otvore! S vremena na vrijeme treba preurediti dizajn bloga! Roza je vjerojatno svima dosadila, a monochrome se pak po ničemu ne ističe. Uglavnom, pokušajte ih svojim dizajnom zadržati na blogu.
3. STVARAJ KVALITETAN SADRŽAJ I FOTOGRAFIJE! - tri rečenice i jedna slika neće nikoga očarati! Pročitaj 8 koraka do preglednog i urednog bloga te otkrij što sve jedan blog mora imati! Nije na odmet pročitati i koje su to najčešće pogreške koje mi blogeri radimo.
4. VISOKIM BROJEM PRETPLATNIKA! - ako imate manje od 1000 pretplatnika sumnjam da će vas brend kontaktirati. Organiziranje nagradnih igara najlakši je način povećanja publike. Meni osobno brojka pratitelja ništa ne znači već engagement! Nažalost, ja nisam PR-ovac.
5. BUDI DRUGAČIJI! - piši o onome što drugi ne spominju!
6. REDOVITO PIŠI! - minimalno jednom tjedno!


KAKO DOBITI PR PROIZVODE?
Imaš sve prethodno navedene predispozicije, a ništa se ne događa? Nemoj čekati da ti se jave! Da, javljanje brendovima je DOPUŠTENO! POŠALJI EMAIL, ALI POD UVJETOM DA:
1. BLOGAŠ MINIMALNO GODINU DANA - iskreno, nek se uvrijedi tko hoće ali nema šanse da će itko u šest mjeseci postati iskusan bloger spreman za suradnje! 
2. IMAŠ MINIMALNO 50000+ PREGLEDA BLOGA - Google Analytics je bitna stavka za suradnje!
3. VJERUJEŠ U SVOJ BRANDING - ako ne vjeruješ u svoj rad, nemaš čvrste stavove i nisi razmislio o svim mogućim ishodima suradnje - preskoči javljanje!
3. ZNAŠ ŠTO ŽELIŠ - vrlo bitna stavka! Prije slanja maila trebate točno definirati što očekujete - na što ćete pristati, a na što ne! Nemojte pristajati na ponude koje mogu naštetiti cijeloj sceni! Ako ste malo duže u blogerskom okruženju, znate da određene blogerice pristaju na svašta i kasnije se svi zajedno čudimo zašto nas brendovi ne poštuju i zašto nam određene ponude nisu plaćene!

EMAIL MORA BITI:
- Gramatički točan - stranicu koja ispravlja gramatičke pogreške pronađite u postu "Korisni linkovi za blogere!"
 - Kratak i jasan - ukratko se predstavite, a detaljnije objasnite zašto šaljete mail.
- Direktan - "dodajte me na PR listu.." više ne funkcionira! Budite izravni i recite što točno želite. Naravno, s UKUSOM!
- PROFESIONALAN!
- Priložen uz MEDIA KIT - što jedan media kit mora sadržavati i kako ga napraviti saznajte u postu "Kako napraviti kvalitetan MEDIA KIT?"


SAVJETI: 
- Ne šaljite mailove svakom postojećem brendu već samo onima koje zaista cijenite! Ostanite vjerodostojni! Nemojte se prodati za jednu kremu, sjajilo i komad odjeće!
- Nemojte pristajati na sve žive prijedloge besplatno! Mnogi će vas pokušati iskoristiti! 
- Ne obećavajte ono što ne možete ispuniti!
- Ako dobijete odbijenice brendova ili pak nikakav odgovor - u redu je! Događa se! Život ide dalje, pa tako i vaš rad i trud. Netko će vas kad tad prepoznati! 
- I ne, ako niste pozvani na neki event ne radite ništa krivo! VJERUJTE U SEBE! 

DISCLAIMER!! - Ako blog otvaraš samo zbog suradnji možeš odmah odustati! POTREBNO JE PUNO TRUDA, RADA I VREMENA! Suradnje ne padaju s neba! Također, ne žicaj druge blogerice mailove PR-ovca! #nijelijepo 
Javljanje putem Facebooka i Instagrama je rizično i neprofesionalno, ali u današnje vrijeme ga sve više osoba prakticira pa čak i sami PR-ovci. Hoćete li i vi, to ovisi o vama.

MOJE ISKUSTVO:
U životu sam poslala max. 10 mailova od kojih je pola bilo uspješno, ne sramim se to priznati. NE KONTAKTIRAM brendove minimalno godinu dana, a moja prva suradnja dogodila se nakon 2 godine bloganja! Shvatila sam da kvaliteta mog rada nije mjerljiva količinom suradnji! Sretna sam onim što imam jer znam da si sve što poželim MOGU KUPITI SAMA! Možda ne odmah, ali mogu!

Za kraj bih još naglasila kako navedene stavke nisu bitne svakom brendu! Određeni media kit neće ni otvoriti, što znači da ih statistika ne zanima. Iznimke uvijek postoje! ALI ako želite ozbiljnije suradnje držite se navedenog!
Pišite o čemu biste voljeli čitati sljedeće! Također, slobodno mi se javite ako imate problema ili dodatnih pitanja!

Koju temu biste željeli čitati sljedeću? Smatrate li ovaj post korisnim? Javite mi svoje dojmove!

You Might Also Like

6 komentari

  1. Jako koristan post :) ja sam blog pokrenula 10/2017 a YT tek 26.12. zajedno sa svojom sestrom (Inea sisters) i mogu ti priznati da smo mail za prvu suradnju već dobile u siječnju ove godine. Tako da nekim brandovima očito nije važna statistika već ako im se sviđa ono što nudiš, javiti će ti se za suradnju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Napisala sam da iznimke uvijek postoje, pogotovo za statistiku. :)
      Sretno sa suradnjom! :D

      Izbriši
  2. Odličan post, jako koristan! Meni se nekako nezgodno javiti brandovima, jer znam da nemam niti dovoljno iskustva, a bome niti dovoljno pratitelja. Ali vjerujem da će s vremenom doći i do suradnji..kao što si i rekla, potrebno je puno truda i rada. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo, super, sve rečeno onako kako je, samo naprijed, super si <3 :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Još da se samo posvetim bloganju kako spada, gdje bi mi bio kraj?
    Volim tvoje tips and tricks postove! <3

    OdgovoriIzbriši
  5. Hej otkrila sam te danas, odgledala 5-6 videa i procitala dobar deo tekstova. Imas odlicne teme, hvala na savetima koje delis. Imam blog od 2014, nikome se ne javljam, pisem za sebe, svi proizvodi su moji i zaista ne bih se spustila da moljakam kao neke blogerice. Moj blog je kao moje dete i tako ga i gledam, negujem. Kvare ugled kako svoj, tako i blogovanja uopste. Onda ne treba to ni raditi. Vecina nema svoje misljenje, vec se povodi za nazovi "vidjenijim" blogericama. Pozdrav.

    Ana

    OdgovoriIzbriši