5 grešaka koje sam radila na početku bloganja + savjeti

svibnja 11, 2017


Danas se dotičem teme koja mi je jako bolna jer ne želim sama sebi priznati pogreške koje ćete imati prilike pročitati u nastavku. Znam da ni danas nisam savršena blogerica, ali mislim da sam svakako napredovala i da bi Vam moje greške mogle pomoći. Naravno, da iz njih učite! Na kraju posta čekaju Vas i moja prva tri posta (umrijet ćete od smijeha). Uživajte u čitanju i javite mi svoje dojmove!

1. BEZ UVODA
Moj prvi post na blogu bio je ljetni haul. Nisam se predstavila te nitko nije znao tko sam i što sam. Ponašala sam se kao da blogam već godinama, a svi su se vjerojatno pitali otkuda sam isplivala.  Čak sam dobila tri komentara na prvi post, a zaslužila sam nula! Ovim putem se zahvaljujem i cijenim kolegijalnost blogerica! Također, na blogu nije postojala stranica O MENI, a trebala je iz istog gore navedenog razloga.

SAVJET: Dakle, ako krenete u blogerske vode obavezno se predstavite u prvom postu, barem u jednoj uvodnoj rečenici i dodajte stranicu koja će Vas predstaviti kao autora i osobu. Iako sam smatrala da je stranica o meni nepotrebna i da nitko nikada neće klikati na nju, mjesečno ju posjeti minimalno 50 osoba. Zapravo se začudite koliko Vas osoba želi bolje upoznati! Nisu to samo Vaši čitatelji, zalutaju i PR menadžeri.

2. KVANTITETA PRIJE KVALITETE

Dnevno sam znala objaviti i po 2-3 posta. Ne kažem da su bili loši, ali jedan dnevno bi bio dovoljan. Također, pisala bi ih i fotografirala na isti dan objave. Nisam imala nikakav plan i ne bih detaljno promislila o svemu što želim napisati. Ponekad sam pisala postove o proizvodima koje ne poznajem dovoljno tj. nisam detaljno istražila. Vi učite na mojim greškama!

SAVJET: Danas vrijeme provodim razmišljajući o svemu što želim napisati, isplaniram broj objava u dan, sat i minutu te provedem sate i sate fotografirajući (o tome više u točkama 3. i 5.). Uvijek pišite o proizvodima i stvarima koje u potpunosti poznajete! Budite zadovoljni i bez grižnje savjesti kliknite na gumb Objavi! Ne želite da Vaši pratitelji kupuju proizvode koji im ne odgovaraju. 

3. BEZ PLANA
Po gore navedenim greškama, možete i sami zaključiti kako nisam imala plan. Željela sam blog sad i odmah. Naime, blog je zaista nastao iz ljubavi, ali i velike praznine u meni. Shvatila sam da sam upisala pogrešan faks i da me ne veseli. Znala sam da me šminka veseli. Normalno je nešto započeti bez velikog znanja i postepeno učiti, ali ja nisam znala osnove. Nisam znala gdje se promovirati, tko su sve moje blogokolegice, što je SEO i dr. Blamaža gadna!

SAVJET: Nije sramota ne znati, ali ne žurite! Informirajte se prije otvaranja bloga. Najprije, dobro razmislite o samom imenu bloga i platformi koju ćete koristiti (blogger ili wordpress). Prije otvaranja Facebook stranice i promoviranja bloga, napišite par postova. Posložite si stranice, znajte kojim danom ćete pisati postove i objave. Ne želite jedan tjedan objaviti pet postova, a sljedeći ni jedan. Ima tu još puno stvari koje se trebaju planirati, ali ovo su zaista one najosnovnije i najbitnije. Besplatne planere pronađite OVDJE!.

4. POSTAVLJANJE (KRIVIH) PITANJA POGREŠNIM OSOBAMA
Očekivala sam da će pomoć padati s neba i da će mi blogerice koje vjerno pratim rado odgovoriti opširno na sva pitanja, pa čak i otkriti stvari koje ne izlaze u javnost. Nažalost, to ne ide tako! Čak sam nakon dvije godine bloganja dobila od "prijateljice" blogerice odbijenicu.

SAVJET: Najbolji savjet - guglajte sve što možete! Većinu stvari ćete otkriti sami (strane blogerice pišu o svemu bez dlake na jeziku). Iako sam rekla da mnogi neće pomoći, ima i onih koji će Vam sve objasniti. Određenim blogokolegicama se nisam ni usudila postaviti pitanje, a ispostavilo se da su otvorene za sve razgovore. S vremenom sami shvatite tko je tu iz pravih razloga, a tko iz vlastite koristi. Naravno, i ja sam tu iz vlastite koristi, ali razumijete na što sam mislila.

5. FOTOGRAFIJA
Brdo grešaka, krenimo redom.

VELIČINA
Uvijek sam stavljala najmanje moguće dimenzije fotografija jer su bile "ružne". Tj. nisu bile lijepe kao kod drugih blogerica i fotkala sam mobitelom. Najgluplji mogući razlog, mobitel mi je bio vrh!

SAVJET: Nikada, ali nikada nemojte stavljati male dimenzije fotografija na blog! Zašto? Jer se ništa ne vidi! Ako želite dozu profesionalnosti prvo i osnovno VELIKE FOTOGRAFIJE! Većina blogerica koristi mobitele, a to nitko nikada ne bi ni primijetio. Vjerujte danas većina mobitela ima bolju kameru od fotoaparata. Radite s onim što imate, a veću važnost pridajte pozadinama.

BEZ WATERMARKA
Watermark je ružan, nepotreban i glup, rekla je Anita. Rekla pa porekla.

SAVJET: Nevjerojatno je koliko ljudi na ovoj planeti smatra da su sve fotografije na google-u besplatne i ničije vlasništvo. Ako samo odete na web stranicu Moje krpice, vidjet ćete hrpetinu fotografija domaćih blogerica koje su ukradene i stavljene kao tuđe vlasništvo. Ne zamarajte se s tim i koristite watermark. Tako ćete uvijek znati je li fotografija Vaše vlasništvo, a i može Vam donijeti promociju. Besplatne fotografije tj. bez autorskih prava su Stock fotografije, a možete ih pronaći na web stranicama kao što je Pexels.

U MRAKU SE SVE VIDI
Većina mojih fotografija izrađivana je po noći (19h-02h). Bile su žute jer svjetlo naravno nije prirodno. Nikada se nije vidio realan izgled proizvoda.

SAVJET: Ako kao i ja nemate vremena u jutarnjim satima fotografirati, pripremite se za vikend! Isplanirajte si i život će Vam biti lakši.

BEZ SWATCHA NA LICU
Najveća pogreška blogerice! Blog bez swatcheva nije blog! Dovoljno sam rekla.

SAVJET: Kratko i jasno - uvijek priložite sliku ruža na usnama, pudera na licu, rumenila na obrazu! Razmišljajte kao osoba koja čita. Nitko ne vjeruje Vašoj riječi, ako nije potvrđena slikovnim dokazom.

KRAĐA
I sama sam koristila fotografije koje nisu moje, a nisam navodila stranice s kojih sam ih preuzimala. Fotografije su uvijek bile sa službenog weba (PR), ali opet!

SAVJET: Za svaku fotografiju koja nije Vaša navedite izvor s linkom. Ako je riječ o drugom blogu, obavezno pitajte tu osobu dozvoljava li Vam korištenje svoje fotografije. Nikada ne znate tko Vas može tužiti zbog krađe fotografija. Kao što sam gore navela, fotografije bez autorskih prava (koje možete slobodno koristiti) su stock fotografije!

I to je to!
Iako nisam imala pojma što radim, znam da sam bila sretna. Naravno, sretna sam i danas ali puno svjesnija svega što blog nosi. Nadam se da će Vam moje pogreške pomoći i da ćete na njima učiti. Bilo ih je još puno, ali ove su nekako najveće i početničke.
Ako imate bilo kakvih problema s blogom, slobodno mi se obratite na mail ili u inbox!

Nasmijte se klikom (moji prvi postovi):
Ljetni haul
L'oreal LASH ARCHITECT 4D vodootporna maskara
Equa bočice

Jeste li i vi radili koje od navedenih grešaka? Kakvi su bili Vaši početci?

You Might Also Like

7 komentari

  1. bravo, super post ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan post i jako poučan. Slažem se sa svim napisanim.
    Takođe sam napravila grešku jer se nisam predstavila u prvom postu, ali sam je u nekom od narednih ispravila.
    Primećujem da devojke koje su na početku objavljuju 2-3 postova dnevno, i slažem se da to ne vodi nikuda, za sve ima vremena..
    Što se tiče kolegijalnosti, više puta sam imala loše iskustvo, i baš zbog toga se trudim da svakoj devojci odgovorim i pomognem koliko mogu.
    Šminke nikad dosta

    OdgovoriIzbriši
  3. Post je odlican. Potpuno iste greske sam radila i ja, iako sam puno starija. Jedino sto nikada nisam uradila je preuzimanje fotografije bez linkovanja ozvora(to sam naucila baveci se svojom profesijomd da ne smes nijednu stvar da preuzmes a da ne citiras izvor), a ono o zutim fotkama> kada gledam svoje prve postove, uvek mi izmame osmeh :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super tekst. Mene ni posle 4 godine blogiranja nisu privatili. Za 4 godine mozda 5-6 komentara, a na nekim tekstovima i po nekoliko hiljada citanja. Ne znam u cemu je problem. Nije da patim od nedostatka komunikacije, nego mi je intresantno sa socijalne razine. Ono meni kada je nesto interesantno ja pisem, pitam, interesujem se. Pozdrav.

    Ana

    OdgovoriIzbriši
  5. Super post, savjeti ovakve vrste uvijek dobro dođu.

    OdgovoriIzbriši